dilluns, 27 de febrer del 2017

TOC DE SORTIDA: UNA DE POP-UP

Ai, madre!! Per algun lloc havia de començar i no sabeu què difícil és decidir quin serà el primer post que vols publicar. Així que he decidit anar sobre segur i fer cas al meu millor conseller: el meu fill.
Hi ha un parell de  llibres que ara mateix conviuen amb nosaltres. Te’ls trobes pel sofà, al llit, per terra... En Mateo els va arrossegant com si fos el seu dudu i s’emociona cada cop que els mirem. I no és per menys li crida l’atenció els colors, la forma, la sorpresa, tot i ja coneguda, de la imatge que vindrà a la següent pàgina. De fet, ara que hi penso, li provoca més emoció ara que no pas les primeres vegades que se’ls mirava. Li encanta passar pàgina i redescobrir el que vindrà, i avançar-se als meus comentaris: “on està el punt vermell? Aquí!!!”

D’altra banda, us he de dir que els àlbums infantils a més de fer-me gaudir com una nana amb el meu peque i els meus alumnes, m’han permès deixar córrer la creativitat a l’hora de plantejar activitats o projectes a l’aula. En aquests posts hi trobareu un apartat que es diu “activitats a l’aula” on us apunto activitats per posar en marxa en tallers a l’aula o espais de tutoria.

Sí, ja us els presento! Estic parlant de dos clàssics en el món dels pop-up o desplegables. Aquí va el primer.


UN PUNT VERMELL

Autor: David A. Carter
Editorial: Combel
Etapa recomanada: Des d’infantil fins a Batxillerat




“On està el punt vermell?” Això serà segurament la primera cosa que direu quan descobriu cada pàgina del llibre. Un punt vermell és, com diu el seu autor, un llibre de sorpreses per a petits i grans. M’encanta perquè el punt de partida es tan senzill: un punt vermell. De seguida crida l’atenció dels més petits, amb la seva forma rodona i el seu color com un semàfor, o una poma o un botó... se’ns poden acudir tantes coses que ens recordin a un punt vermell!!! I per als més grans i aficionats al paper, podreu gaudir d’unes construccions increïbles, originals i creatives.

ACTIVITATS DINS L'AULA
Un punt vermell és un llibre que ens estimula a la creació d’activitats. Aquí us deixo indicat per quina etapa educativa i quin títol porta cada activitat.
  •  Etapa infantil: activitat “els punts vermells ens venen a visitar”
  •  Etapa ESO (2n cicle): activitat “El nostre pop-up”


En aquesta mateixa línia i del mateix autor, en David Carter, cal destacar també un altre desplegable El dos blau.


    EL DOS BLAU

      Autor: David A. Carter
Editorial: Combel
Etapa recomanada: Des d’infantil fins a Batxillerat




Després de l'èxit de Un punt vermell, Carter ens presenta un altre llibre que continua la mateixa línia. Una oportunitat per treballar les formes i els colors des dels més petits als més grans.


ACTIVITATS DINS L'AULA
  • Etapa infantil: activitat “El meu color i el meu número"
  •  Etapa ESO (2n cicle): activitat “El nostre pop-up”

I per últim un dels preferits del meu fill. No us podeu imaginar com el demana. Ara té com a diversió anar reconeixent per tota arreu les lletres: les matrícules dels cotxes, les botigues.... En fi, una forma molt divertida d’aprendre l’alfabet, sobretot si li incorpores una història o sons.


ABCD
Autora: Marion Bataille
Editorial: Kókinos
Etapa recomanada: Infantil


Un abecedari que juga amb el 3D i utilitza tres colors bàsics, vermell, negre i blanc, que ja són una marca de la casa, Marion utilitza els tres colors no només a ABCD sinó en altres títols com AOZ  o  10.  Resumint, una manera molt i molt divertida d’anar aprenent les lletres. Per cert, val la pena passar-se per la seva web que us permetrà veure en moviment els seus llibres.
Aquí us la deixo: http://www.marionbataille.com/

Ah! No us recomano cap activitat en concret, però si que us explico com l’he fet servir jo. Per començar, no crec que hi hagi una edat concreta per aprendre les lletres, més aviat penso que com a pares hem d’estar atents als interessos dels nostres fills i de ben segur que un dia, després d’haver vist mil cops el mateix llibre, ens preguntarà per una lletra i un altre dia per una altre i així poc a poc mogut per la curiositat ens trobarem que van aprenent les lletres. A casa ens va passar així amb en Mateo. Primer va ser la seva curiositat i les preguntes i després quan vam veure que en sabia unes quantes lletres vam començar a jugar amb el llibre i poc a poc, de manera totalment espontània, un dia ens vam adonar que se sabia tot l’abecedari. 

Apa, doncs això és tot per avui. Espero que us agradi i si teniu l'oportunitat de tenir algun d'aquests llibres entre les mans, l'assaboriu!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada