diumenge, 2 d’abril del 2017

DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL- H.C.ANDERSEN

Bona tarda, lectors il·lustrats!!

No volia que s’acabés el dia sense afegir el post dedicat al Dia Internacional del Llibre Infantil. El dia 2 se celebra el naixement de Hans Christian Andersen, autor danès que ens ha acompanyat a tots al llarg de la nostra infantesa; malgrat que la seva no fos especialment feliç. Als amants de les biografies us recomano que feu una ullada a la seva. No us deixarà indiferent!
Les seves obres ens han acompanyat sempre, potser de petits no discriminàvem si eren de Perrault, d’Andersen o dels germans Grimm, però amb certesa les hem escoltat i imaginat. Els seus contes infantils recollien la tradició popular del molts llocs diferents d’Europa. Títols com El soldadet de plom, La sirenita, La reina de les neus, Les sabates vermelles, L’aneguet lleig o la Patufeta..., formen part del nostre imaginari i aquesta part no cal oblidar-la, perdríem les nostres arrels.
Tot i que a nivell personal, sóc seguidora d’un altre tipus de contes, el que no puc negar és que la tradició popular és la base sòlida dels contes actuals. Discrepo amb els rols establerts en els contes d’Andersen, però és evident que és un reflex de la societat del seu temps, de la manera d’entendre la família i els valors socials. I que si avui dia tenim contes que trenquen amb aquesta imatge dels àlbums tradicionals és precisament perquè beuen de les seves fonts. M’encanta explicar la història de la Caputxeta Vermella per explicar just després una versió ben diferent que ens faci replantejar certs punts de vista: el llop no és sempre qui sembla ser, oi?
En fi, crec que estem al davant d’un binomi inseparable: TRADICIÓ-INNOVACIÓ LITERÀRIA. Una no és res sense l’altra. A més, ja diuen que les noves generacions vénen a millorar als pares, no!!

En quant a les il·lustracions dels contes clàssics hi ha tantes i tan boniques:

1. Il·lustrador Moisés Bello, El soldadet de plom








2 .Il·lustrador David G. Ferrero, l'Aneguet lleig








3. Il·lustració d'Anastassija Archipowa, La reina de les neus












Per part meva només dir-vos que hem passat el cap de setmana sentint conta-contes i que m’encanta que les ciutats i els pobles estiguin plagats d’espais que ofereixen la veu als contes que tant ens agraden. Gràcies també a la Marina, per presentar-nos a la Marieta, la jardinera juganera, i portar-nos les seves històries de primavera, I gràcies també a l’EspaiArt per obrir-nos les portes de casa seva.
Animo a tothom a que cada dia sigui una miqueta el Dia Internacional del Llibre Infantil.

Que acabeu de passar bé el cap de setmana, petitekes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada